Fotograaf Piet den Blanken in Guatemala overleden



Piet den Blanken in
Santa Lucía Cotzumalguapa
tijdens zijn laatste reis
naar Guatemala

4 april 2022


Een paar maanden geleden vertrok Piet den Blanken naar Midden Amerika. Hij was er al dikwijls geweest en hij legde er in aansprekende foto’s het dagelijks leven en de strijd van de bevolking tegen onrecht vast. Het zijn foto’s die je raken. Begin maart werd Piet met gezondheidsklachten opgenomen in een ziekenhuis in Guatemala-stad. De situatie was ernstig, maar we bleven hopen op een goede afloop. Piet was immers gezond en had een goede conditie. Maar zijn situatie verslechterde en in de nacht van 4 april is Piet overleden.

Piet den Blanken was een heel betrokken fotograaf die ten strijde trok tegen onrecht. Eén van de mensen met wie hij werkte appte: “Zijn foto’s zijn een aanklacht tegen ongelijkheid en onrecht”. Hij fotografeerde vanuit zijn hart. Piet maakte reportages in Midden-Amerika en in andere landen van Zuid-Amerika, maar hij ging ook langs de grenzen van Europa om het drama van de migratie vast te leggen. Hij reisde de wereld over voor een reportage over het Nederlandse slavernijverleden. Ook in zijn eigen Brabant heeft Piet vaak gefotografeerd en daarbij vooral het leven van gewone mensen vastgelegd. Zijn foto’s verschenen in veel kranten en tijdschriften. Daarnaast verschenen er een aantal fotoboeken met zijn werk.

Ook in Guatemala was de verslagenheid groot. Piet had er veel vrienden. De organisatie Verdad y Vida schreef op haar Facebookpagina: Piet was solidair; hij zette zich volledig in en vereenzelvigde zich met de strijd van gemeenschappen, organisaties, groepen en mensen die zich inzetten voor een rechtvaardiger en waardiger wereld. Zijn liefde en passie als fotograaf werden een stem voor degenen die geen stem hebben. Zijn foto’s zullen blijven getuigen van die stemmen. Stemmen die hij in andere continenten wilde laten horen.

Piet was altijd bereid om zijn foto’s beschikbaar te stellen voor gebruik door onze stichting. Daar zijn we hem erg dankbaar voor. Ook op deze website zijn foto’s van hem gepubliceerd. Het is niet te bevatten dat we Piet nooit meer zullen ontmoeten. We zullen hem ontzettend missen, als fotograaf, als vriend, als mens.

Brabant Cultureel publiceert een kleine biografie van Piet, met een paar foto's. Op Youtube  staat een boeiend interview met Piet.





Foto-expositie: VERMIST IN GUATEMALA, NIET VERGETEN



in de Grote Kerk in ‘s Hertogenbosch.


Rafaela Tagual met een foto van haar zoon Manuel de Jésus.
Hij werd op 17 mei 1980 opgepakt en verdween, 20 jaar oud.
De foto-expositie van Piet den Blanken ‘VERMIST IN GUATEMALA, NIET VERGETEN‘ is tot 15 november 2020 te zien in de Grote Kerk, Kerkstraat 20, ’s-Hertogenbosch.

In het holst van de nacht werden ze opgepakt en nog steeds worden zij vermist. Het overkwam meer dan honderd mannen en vrouwen uit Santa Lucía Cotzumalguapa in Guatemala die in februari 1980 hadden deelgenomen aan een staking op de suikerrietplantages.
Fotograaf Piet den Blanken, bekend van reportages in nationale en internationale kranten en tijdschriften, verbleef wekenlang in Santa Lucía. Hij maakte er indringende portretten van de nabestaanden van de slachtoffers en volgde hen op hun zoektocht naar hun vermiste geliefden in massagraven die onlangs werden blootgelegd.

Door het werk van Piet den Blanken krijgen de moedige mensen van Santa Lucía een gezicht in de Grote Kerk. De fotograaf neemt ons ook mee naar de verzengende hitte van de suikerrietvelden en door zijn lens kijken we in de afgrijselijke diepte van massagraven.
Maar we zien ook de moedige nabestaanden die op 1 oktober 2018 in Washington een klacht tegen de Guatemalteekse staat indienden bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens.



Uw steun is van harte welkom.
Wilt u de rechtszaak van Santa Lucía steunen? Maak dan een gift over op:
NL77 RABO 0142 7425 11
t.n.v. Stichting Impunity Watch o.v.v. Proces Santa Lucía.
Registratienummer goede doelen: ANBI/RSIN 8190.96.337

Meer informatie op denblanken.com.
Bekijk HIER  de folder van de tentoonstelling.

De expositie is –met inachtneming van de Coronamaatregelen– te bezichtigen tijdens Open Kerkdagen op woensdagmiddagen en zaterdagmiddagen van 13.00 tot 16.00 uur.



SLACHTOFFERS VAN DE SUIKERTEELT


In TROUW van 12 mei 2020 verscheen een artikel over het lot van arbeiders in de suikerteelt in Santa Lucía. Zie ook het artikel hieronder.
Het hele artikel van TROUW is HIER  te lezen.



DE RECHTSZAAK VAN SANTA LUCÍA, PROCES IN UITVOERING


Aanklacht bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensrechten IACHR

Op 1 oktober 2018 diende een groep families uit Santa Lucía Cotzumalguapa een aanklacht in tegen de Guatemalteekse staat bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensrechten IACHR.
Centraal in de aanklacht staat de verdwijning van 42 mannen en vrouwen die lid waren van het Comité voor Boereneenheid CUC en in 1980 betrokken waren geweest bij een staking op de suikerrietplantages.
Het CUC werd destijds ondersteund door Solidaridad. Het aantal verdwijningen in de streek van Santa Lucía overstijgt verre de 100, maar uit vrees voor represailles of omdat ze opzagen tegen de kosten, durfden niet alle families van de slachtoffers de aanklacht te ondersteunen. Toch is het niet uitgesloten dat op termijn meer nabestaanden besluiten mee te doen.

Rafael González, Alicia Juárez en Marielos Loch in de VS tijdens
de presentatie van de aanklacht bij de IACHR op 1 okt 2018 en 
vergezeld door advocaat Alejandro Rodríguez van Impunity Watch
Het IACHR heeft nog niet officieel besloten de aanklacht in behandeling te nemen, maar zet intussen wel stappen om onderdelen van de aanklacht van meer dan 200 pagina’s nader te onderzoeken.
Zo doet de aan het IACHR verbonden psycholoog Dr. Juan Cristóbal Aldana Alfaro samen met een collega onderzoek naar de psychosomatische gevolgen van de verdwijningen. In Santa Lucía hebben zich 122 personen gemeld voor een reeks van zes sessies met de psychologen waarin alle details van de verdwijningen weer de revue passeren en waarin de balans wordt opgemaakt van de levens van nabestaanden die voorgoed zijn getekend door verdriet, angst en gemis.

Rafael González, Alicia Juárez en Marielos Loch in de VS tijdens de presentatie van de aanklacht bij de IACHR op 1 okt 2018. Vergezeld door advocaat Alejandro Rodríguez van Impunity Watch


Het proces van psychosomatisch onderzoek naar de gevolgen van de verdwijningen wordt medio september 2019 afgerond met een rapport dat zal worden toegevoegd aan de bewijsstukken. Duidelijk is nu al dat een aantal betrokken personen intensieve therapeutische begeleiding nodig zal hebben, zoals Rubén Juárez en Armando Loch.  Beiden waren amper tien toen hun moeder en vader werden opgepakt. Veertig jaar zwegen zij en hielden zich verre van de organisatie van nabestaanden van Santa Lucía AMDE.
Maar nu meldden zij zich plotseling voor de sessies met Dr. Aldana. In tranen en met horten en stoten kwam het verhaal van de nu bijna vijftig jarige mannen er uit. Scherven van opgehoopte ellende die alleen met zorgvuldige begeleiding weer kunnen worden gelijmd.

Aanklacht in Guatemala zelf

De families van Santa Lucía richtten zich tot de Inter-Amerikaanse Commissie vanwege de gebrekkige en partijdige rechtsspraak in eigen land. Dat neemt niet weg dat zij ook in Guatemala zelf een aanklacht hebben ingediend. Ze stellen daarin de staat aansprakelijke voor de verdwijningen en beschuldigen de overheid ervan onderzoek naar de misdrijven tegen hun geliefden systematisch te hebben geweigerd of gedwarsboomd.
Tot verrassing en grote voldoening van de nabestaanden liet het openbaar ministerie van Guatemala onlangs weten dat de aanklacht van de families van Santa Lucía behandeld zal worden door het Departementale Gerechtshof van Escuintla. Na aandringen van AMDE stemde het gerechtshof er mee in dat op 17 september vijf vrouwen vanwege hun hoge leeftijd en broze gezondheid met voorrang mochten getuigen. In pro forma bijeenkomsten bereidden doña Cande, doña Alejandra, doña Rafita, doña Dominga en doña Jacoba zich voor op dat belangrijke en pijnlijke moment. Ze werden daarbij begeleid door advocaat Alejandro Rodríguez van de organisatie Impunity Watch.



KORTE FILM RECHTSZAAK SANTA LUCIA



Engelstalige ondertiteling
Op 1 oktober dienden drie vertegenwoordigers van de organisatie van nabestaanden AMDE een aanklacht in tegen de Guatemalteekse staat die toekeek en daardoor medeplichtig was toen meer dan honderd personen uit Santa Lucía begin jaren tachtig werden opgepakt en voorgoed verdwenen.


Zij voerden het woord tijdens een internationale rechtszaak in Boulder, Colorado, V.S. Zij waren daar op uitnodiging van de Inter-Amerikaanse Organisatie voor de Mensenrechten, IACHR.
De belangrijkste eis van de nabestaanden is dat zij alsnog informatie krijgen over wat er destijds is gebeurd, en dat zij toegang krijgen tot de legerplaats van Santa Lucía waar veel slachtoffers werden gefolterd en vermoord.







Spaanstalige versie
De sessie van de mensenrechtencommissie nam meer dan een uur in beslag en was rechtstreeks te volgen. Een uitgebreid verslag (in het Spaans) kunt u HIER  vinden.
Impunity Watch Guatemala maakte twee korte filmimpressies van de zitting, een in het Spaans en een met Engelse ondertiteling.














FOTO'S ‘GUATEMALA TERUG IN BEELD’



foto: Joyce van Belkom
Om de stilte rond het drama van Santa Lucía te doorbreken trok fotograaf Piet den Blanken naar Guatemala. Hij maakte er indringende portretten van de familieleden van de slachtoffers. Heftig zijn de beelden van brandende suikerrietvelden, de door ratten aangevreten persoonsbewijzen van wie werden ontvoerd en de opnamen van politiearchieven en massagraven waar familieleden wanhopig zoeken naar sporen van hun vermiste geliefden.

Dank zij het werk van Piet den Blanken kwam de verdwenen generatie van Santa Lucía ‘opnieuw in beeld’. Zijn foto’s werden ook opgenomen in de drie gedenkboeken die de nabestaanden van Santa Lucía schreven met de verhalen over hun ontvoerde familieleden.
Deze foto’s en de gedenkboeken de basis gelegd voor de aanklacht die de families van Santa Lucía hebben ingediend tegen de Guatemalteekse staat bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten in Washington.










VERMIST, NIET VERGETEN


Onder die titel verscheen op 3 november 2018 een uitgebreid artikel over Santa Lucía in BN-de Stem en in het Eindhovens Dagblad.

Het beschrijft de geschiedenis en het proces van Santa Lucía aan de hand van gesprekken met pastoraal werker Mario Coolen en fotograaf Piet den Blanken. Klik HIER om het artikel te lezen.


Fotograaf en theoloog helpen juristen in strijd tegen onrecht in Guatemala.

Op 26 oktober 2018 publiceerde de website Brabant Cultureel een interview met Piet den Blanken en Mario Coolen. Brabant Cultureel is een digitaal podium voor kunst en cultuur. Klik HIER om het artikel te lezen.



naar boven